Potrzebuję określić wartość rynkową samochodu, żeby dorzucić go do środków trwałych w firmie. Księgowa powiedziała, że należy ją określić na "oko". Wiem, że istnieją książeczki dla ubezpieczycieli, w których są wartości samochodów. Jeżeli ktoś mógłby mi podać jakieś alternatywne źródło, lub przeczyta mi wartość z takiej książeczki wraz tytułem/wydawnictwem/wydaniem itp. to byłbym wdzięczny.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia.
Samochód to Skoda OctaviaII FL 1.9TDI 105KM wrzesien2009 - samochód nie ma kratki.
Możesz sobie zrobić symulację kupna AC i tam poda Ci wartość auta wg Eurotaxu. Możesz to zrobić na stronie www praktycznie jakiegokolwiek ubezpieczyciela albo np w mbanku.
Możesz sobie zrobić symulację kupna AC i tam poda Ci wartość auta wg Eurotaxu. Możesz to zrobić na stronie www praktycznie jakiegokolwiek ubezpieczyciela albo np w mbanku.
Ubezpieczyciele korzystają faktycznie z EUROTAX'u. Ale można sprawdzić wartość pojazdu (odpłatnie - jeden SMS) na stronie samego EUROTAX'u
jeśli w chwili nabycia nie byłeś zarejestrowanym podatnikiem vat to jako wartość początkową przyjmujesz kwotę brutto z faktury
wnioskuję że autko było nowe, zatem tak określoną wartość dzielisz przez 60 (5 lat) i uzyskujesz wartość miesięcznego odpisu zmniejszającego dochód do opodatkowania
przepisy które Cię interesują to art. 22g ust 1 pkt 1 (wartość początkowa - cena nabycia), art. 22h ust 1 pkt 1 (chwila rozpoczęcia dokonywania odpisów) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (przyjmuję że prowadzisz firmę jako osoba fizyczna), plus do tego załącznik nr 1 do tejże ustawy z wykazem stawek amortyzacyjnych
i jeszcze trzeba zwrócić uwagę na art. 23 ust. 1 pkt 4, który mówi że nie stanowią koszty uzyskania przychodu odpisy amortyzacyjne od aut osobowych w części, w jakiej wartość auta (ustalona jak powyżej) z dnia przyjęcia do używania w firmie przekracza równowartość 20.000 euro - to też warto ustalić
Z tego co wiem, to jak auto ma rok lub więcej, to bierze się wartość z wyceny np. właśnie z ubezpieczenia, a nie z dokumentu zakupu z przed kilkunastu miesięcy.
Zamieszczone przez darek_wawa
Ubezpieczyciele korzystają z katalogów Info-Ekspert lub Eurotax innych w Polsce nie ma.
A Audatex? Bo jeszcze coś takiego mi się obiło o uszy.
Zamieszczone przez darek_wawa
W zależności jak im wygodnie ubezpieczają według jednego a w razie czego szkodę zwracają według drugiego
Dlatego trzeba pilnować, by wycena szkody była wg tego samego katalogu co ubezpieczenie.
Na wniosku ubezpieczeniowym powinna być rubryczka do zaznaczenia źródła wyceny.
A któryś ma wyższe i wartości aut i większe wyceny szkód, tylko nigdy nie pamiętam który :lol:
Leniwiec, wszystko co napisał meesha, jest jak najbardziej na miejscu i zdecydowanie najbardziej korzystne dla kolegi Skłodi, warunek tylko jest jeden - musi mieć fakturę zakupu - dzięki czemu zna cenę nabycia stanowiącą wartość początkową środka trwałego...był nawet wyrok sądu na ten temat
z fakturami nie ma problemu, bo zawsze można poprosić kontrahenta o duplikat, a jesli nie, to kopia powinna byc w aktach wydzialu komunkacji - mozna zażądać uwierzytelnionego odpisu
Skłodi, Wprowadzając go wg wartości nabycia będziesz go amortyzował jako nowy 5 lat, wg wartości wyceny amortyzacja będzie jako używany 2,5 roku. Później aby nie płacić podatku od sprzedaży czeka Cię jeszcze 5lat użytkowania albo podarowanie komuś. Księgowa nie musi kręcić - przy wartości 55,6kzł raczej wybrałbym wycenę i szybszą amortyzację, ale to zawsze zależy od wyników firmy i planów właściciela co do samochodu.
Skłodi, Wprowadzając go wg wartości nabycia będziesz go amortyzował jako nowy 5 lat, wg wartości wyceny amortyzacja będzie jako używany 2,5 roku. Później aby nie płacić podatku od sprzedaży czeka Cię jeszcze 5lat użytkowania albo podarowanie komuś. Księgowa nie musi kręcić - przy wartości 55,6kzł raczej wybrałbym wycenę i szybszą amortyzację, ale to zawsze zależy od wyników firmy i planów właściciela co do samochodu.
Tu bym się nie zgodził. Przy amortyzacji wg przepisów updof wycena jako ustalenie wartości początkowej możliwa jest tylko wtedy, gdy nie da się ustalić ceny nabycia (22g ust. 8).
Co do okresu amortyzacji - można zastosować przyspieszoną stawkę na 30 m-cy (art. 22j ust. 1 pkt 2), o ile w momencie NABYCIA pojazd był używany przez conajmniej 6 m-cy (22j ust. 2 pkt 1). A więc imo tutaj niemożliwe.
W przypadku jeśli już jest to środek trwały, sprzedaż nie będzie rozpatrywana w kategoriach art. 10 ust 1 pkt 8 jak piszesz, ale jako przychód z działalności gospodarczej (art. 14). I tu przez to "przesunięcie w fazie" (wczesniejsza data nabycia jak wprowadzenia do ewidencji) może jeszcze mu podatkowo wyjsc strata. I to jest lepsze ;-)
Komentarz